Генерал Валерий Залужний неволно си припомня сцени и събития, разиграли

...
 Генерал Валерий Залужний неволно си припомня сцени и събития, разиграли
Коментари Харесай

Украйна в опасна патова ситуация?

 

Генерал Валерий Залужний несъзнателно си напомня подиуми и събития, разиграли се преди повече от век – когато милиони бойци по времето на Първата международна война се намираха в окопите на Белгия и Франция.

Днес съветските войски и украинската войска стоят едни против други в Европа. И двете страни още веднъж са се окопали и от месеци не са реализирани обилни триумфи. " Точно както през Първата международна война, ние сме достигнали едно равнище на технологиите, което ни слага в патова обстановка ", споделя Залужний пред английското списание " Икономист " и предизвестява за рисковете от позиционна война, която може “да се проточи с години ”, отбелязва АРД.

Позиционна война ли следва в действителност?

Военният анализатор Франц-Щефан Гади от Института за интернационалните стратегически проучвания разяснява пред АРД, че сраженията в Украйна не дават отговор на класическата формулировка за позиционна война. По думите му обстановката продължава да е “динамична и разрастваща се ”. Освен това съгласно специалиста е обикновено войните да минават през разнообразни етапи.

Така позиционните войни рано или късно се трансформират в настъпателни. Засега обаче набезите надълбоко във вражеска територия са били по-скоро изключение в тази война, счита Гади. Военният анализатор подозира, че с изказванията си Залужний преследва задачата още веднъж да се премине към настъпателна война, която да сътвори по-благоприятни условия за армията на Украйна.

Нико Ланге, старши помощник към Мюнхенската конференция по сигурността, също счита, че задачата на украинците е фронтът да се раздвижи на изток и юг. За задачата Украйна се нуждае от изтребители и дронове, с които да се бори против съветските артилерийски системи. Дали ще има дълга окопна война зависи от това “какво и какъв брой бързо ще бъде доставено ”, споделя Ланге пред АРД.

Какво е постигнала Украйна до момента

Украинската войска се пробва да си възвърне териториите, завзети от Русия, към този момент пет месеца. Постиженията бяха лимитирани до няколко града в Запорожка и Донецка област, напомня АРД. Украйна неведнъж нападна съветски военни цели и оттатък фронтовата линия. Въпреки това достиженията на украинската войска не бяха сравними с тези от предишното лято. Част от аргументите за това са, че съветските войски са се окопали зад необятни минни полета и не стопират да нападат - сега най-много към Авдеевка.

Според Ланге обаче триумфът не се пресмята единствено в квадратни метри. Експертът счита, че “офанзивата е много по-успешна ”, в сравнение с се твърди в някои разбори. Сред военните триумфи се подреждат да вземем за пример доставките на зърно по море, които бяха обновени от Одеското пристанище, както и фактът, че съветските отбранителни позиции бяха пробити.

Военният анализатор Гади счита обаче, че “географските оперативни цели към този момент не са реализирани ”. Окупираните от Русия територии не са били понижени даже на половина, руснаците не са откъснати и от транспортните си линии за доставки, написа АРД. Гади отбелязва, че съветските въоръжени сили са понесли " големи загуби " по време на украинската атака. Във войната на безсилие за Украйна има " малко други възможности ", с цел да не даде опция на съветската войска да си отдъхне.

Боевете ще продължат и през зимата

И двамата специалисти допускат, че боевете ще продължат и през идващите зимни месеци. Гади чака " местни офанзиви и контраатаки ", само че по-малко огромни офанзиви. И двете страни ще се опитат да задържат заетите си позиции, доколкото е допустимо, споделя Гади. Възможна е позиционна война, която обаче " няма да е изцяло замразена ”.

Като цяло Гади чака " сложни месеци за Украйна ”, написа АРД. Причините за това се крият в дефицит на артилерийски муниции, пропуски на противовъздушната защита, както и липса на добре подготвени фрагменти. Той вижда " светлина в тунела " едвам през втората половина на 2024 година - с помощта на западните стратегии за образование на украински бойци и оповестените доставки на оръжие.

Модерната военна техника е от голямо значение

Ланге стига до друго умозаключение. Той чака " промени в интерес на Украйна " през идващите месеци - поради изтребителите F-16, които скоро ще бъдат вкарани на въоръжение в Украйна, а и заради това, че Украйна разполага с по-голяма подвижност, в сравнение с през миналата година, с помощта на множеството релсови транспортни средства, прецизира АРД.

Ланге и Гади са съгласни, че актуалните военни технологии ще играят основна роля в бъдещите борби. Според „ The Economist “ украинският военачалник Залужний счита, че " технологията ще бъде решаваща ", и то не посредством една-единствена иновация, а като " композиция от всички съществуващи механически решения ".

Според Ланге изключително оръжията с огромен обхват могат да открият огромни тактически благоприятни условия, в случай че се употребяват дейно в композиция с други оръжия, само че съгласно военния анализатор Гади е " заблуда " да се счита, че " обособени оръжия или ракети сами по себе си ще бъдат решаващи ”.

***

Вижте и това видео на Дъждовни води:

Предимствата и минусите на старите руски танкове

To view this video please enable JavaScript, and consider upgrading to a web browser that supports HTML5 video

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР